+31 (0) 416 286 348 info@desso-airmaster-tegels.nl

Zuivere lucht is van levensbelang

We brengen meer dan 90% van ons leven binnen door. Het binnenklimaat is dus zeer belangrijk voor onze gezondheid.

Iedere dag ademen we zeer kleine stofdeeltjes in die in huis dwarrelen. Ook wel fijnstof genoemd. Deze stofdeeltjes zijn met het blote oog niet waarneembaar, maar dat maakt ze niet minder gevaarlijk.

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft in een onderzoek* aangetoond dat met name een hoge concentratie van fijnstof in de lucht voor gezondheidsproblemen kan zorgen.

De kleine stofdeeltjes verhogen namelijk de kans op astmatische en allergische klachten. Daarnaast zijn ze een belangrijke oorzaak van klachten aan de luchtwegen bij kleine kinderen.

Een hoge concentratie kleine stofdeeltjes in de lucht is dus schadelijk voor uw gezondheid en die van uw huisgenoten.

* Bron: World Health Organization Air quality guidelines for particulate matter, bijgewerkt 2005.

Zuivere lucht is van levensbelang
Kleine stofdeeltjes

Kleine stofdeeltjes

Herkent u het beeld van zwevende stofdeeltjes in uw woonkamer bij een laagstaande voorjaarszon? Kleine stofdeeltjes zijn nog veel kleiner en met het blote oog niet waarneembaar.

Fijnstof is de verzamelnaam voor deze zeer kleine stofdeeltjes. De grootte van deze deeltjes bepaalt in welke mate ze gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Hoe kleiner de deeltjes, des te schadelijker zijn ze voor de gezondheid. Fijnstof kan worden onderverdeeld in twee categorieën:

PM10
In te ademen deeltjes met een aërodynamische diameter van maximaal 10 µm (daaronder vallen alle deeltjes die kleiner zijn). Deeltjes van deze omvang veroorzaken gezondheidsproblemen, omdat ze via de keel de longen kunnen bereiken.

PM2.5
Kleine deeltjes met een aërodynamische diameter van minder dan 2,5 µm. Deeltjes van deze omvang of nog kleiner kunnen de ademhaling en het cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten) aantasten.

Via de luchtwegen komen de stofdeeltjes direct de longen binnen. Ze verhogen de kans op allergieën en astmatische klachten. Daarnaast zijn de kleine stofdeeltjes een belangrijke oorzaak van klachten aan de luchtwegen bij kleine kinderen. Een hoge concentratie kleine stofdeeltjes is de lucht is dus schadelijk voor uw gezondheid en die van uw huisgenoten.

Hoe fijnstof ons lichaam binnenkomt

1 Fijnstof dringt ons ademhalingssysteem (de longen) binnen via neus en keel.

2|3 Grotere stofdeeltjes verdwijnen door te hoesten, niezen of slikken.

4 Kleinere stofdeeltjes kunnen tot diep in de longen doordringen.
Ze kunnen zelfs de longblaasjes bereiken, waardoor long- en hartproblemen ontstaan en schadelijke chemicaliën in de bloedsomloop kunnen terechtkomen.

Deze kleine stofdeeltjes zijn onzichtbaar voor het blote oog en produceren niet altijd een waarneembare geur.
De WHO heeft onomstotelijk aangetoond dat concentraties van fijnstof in de meeste steden van ontwikkelde landen een ernstige bedreiging vormen voor de volksgezondheid.

* Bron: World Health Organization Air quality guidelines for particulate matter, bijgewerkt 2005

Hoe fijnstof ons lichaam binnenkomt